Yaklaşık bir hafta kadar önce Python öğrenmeye karar verdim ve başladım. Daha önceden programlama ve algoritma bilgim olduğu için öğrenmem oldukça hızlı (sizin de öyle olacaktır) oldu. Hem kendi öğrendiklerimin pekişmesi hem de python hakkında Türkçe kaynakların artması için öğrendiklerimi buraya da yazacağım. Bu yazıda -gerekirse- linux ve windows üzerinde nasıl kurulacağından bahsedeceğim.

Linux Üzerinde Kurulum

Eğer bir GNU/Linux dağıtımı kullanıyorsanız Python yüksek ihtimalle sisteminizde kurulu olacaktır. Eğer kurulumu test etmek istiyorsanız terminali açın aşağıdaki komutu girin.
python -V
Ubuntu Python Sürümü
Eğer kurulu ise size sistemdeki python sürümünü söyleyecektir.

Gördüğünüz üzere bende 2.7.6 sürümü kurulu. Eğer komut bulunamadı hatası alıyorsanız kurulu değil demektir. Paket deposundan kurmak için terminali açıp (CTRL + ALT + T) aşağıdaki komutla kurabilirsiniz.

sudo apt-get install python3

Komutu girdikten sonra sudo ile admin yetkisi istediğimiz için parola soracaktır. Sistem parolanızı yazın, ancak dikkat edin parolayı yazarken güvenlik amacıyla yazdıklarınız görünmez.

Kurulumla ilgili tam bir rapor almak isterseniz şu komutu girin.

ls -g {,/usr{,/local}}/bin | grep python

Windows Üzerinde Kurulum

Eğer Windows kullanıyorsanız Python kurulu olarak gelmez. Kurmak için Python Downloads sayfasından indirdikten sonra next-next diyerek kurabilirsiniz.

Yalnızca kurulum esnasında "Customize Python" bölümünde "Add python.exe to Path" seçeneğini göreceksiniz. Seçeğin hemen yanındaki oka tıklayıp "Entire feature will be installed on local hard drive"ı seçmelisiniz. Böylece python kodlarınızı çalıştırırken konsoldan direkt python komutunu kullanabileceksiniz.

Hepsi bu kadar. Artık python komutunu kullanarak kodlarınızı çalıştırabilirsiniz.

Devam et: Python: Etkileşimli Kabuk