Ubuntu üzerinde Eclipse kullanmadan android sdk kurulumu ve ANDROID_HOME değişkeninin sistem değişkenlerine eklenmesi. Diyerek, konuyu özetleyen ama hiç de akıcı olmayan bir cümle ile yazıya giriş yapıyorum. Bunu Phonegap konusunda yazmak isterdim ama linux/windows kurulumları, android sdk, jdk kurulumları falan derken iyice karışacaktı. O yüzden buradasınız.
Ubuntu için Android SDK ve JDK Kurulumu

Herşeyin Başı Java!

İleride sdk tools'u çalıştırırken java: not found tarzı bir hata almamak için önce JDK paketini kuralım.

sudo apt-get install openjdk-7-jdk

SDK Kurulumu

Önce android sdk'nın indirme sayfasına giderek SDK Tools Only bölümünden Linux için olan tgz dosyasını indirin.

İndirme bittikten sonra tgz arşivinin içindeki android-sdk-linux klasörünü uygun gördüğünüz bir yere çıkarın. Benim tercihim home (~/) dizini.

Şimdi aşağıdaki komutları çalıştırarak android-sdk-linux içindeki tools klasörüne girip Android SDK Manager'ı açalım.

cd android-sdk-linux
cd tools
./android

Hatasız açıldıysa karşınıza aşağıdakine benzer bir ekran gelecek ve otomatik olarak gerekli araçlar ve en yüksek seviye API paketi (çeviriye gel) seçili olacaktır. İleride hata almamak için Android 4.4.2 (API 19)'u da seçmenizi öneririm.

Android SDK Manager
Pek muhterem SDK yöneticisi.

Şimdi Install x packages... butonuna basın ve açılan pencerede Accept License seçeneğini seçtikten sonra Install butonuna basın.

İndirme işlemi uzun sürecek isterseniz bi kahve yapabilir, sigaranız bittiyse almaya çıkabilir ya da şuradan android konulu diğer yazılara göz atabilirsiniz.

Biraz dolaşıp gelin.

3 saat sonra... (günümüz)

O değil de, şimdi fark ettim bizim elemanın ayakları yok. Neyse, artık çok geç. :(

Yükleme bittikten sonra terminali açın, cd yazıp home (ev) dizinine geldikten sonra aşağıdaki kod ile .bashrc dosyasını açın.

gedit .bashrc

Dosya GEdit üzerinde açılacaktır. En alt kısmına gelip aşağıdaki gibi android sdk'nın yerini gösterin. Eğer benim gibi siz de sdk'yı home dizinine kurduysanız değiştirmeniz gereken tek yer "kullanıcı_adı" kısmı. Farklı bir dizine kurduysanız o klasörün adresini yazmalısınız.

export ANDROID_HOME=/home/KULLANICI_ADI/android-sdk-linux
export PATH=${PATH}:$ANDROID_HOME/tools:$ANDROID_HOME/platform-tools

Eğer bu adımı atlarsanız ileride şuna benzer hatalar alırsınız: ANDROID_HOME is not set and “android” command not in your PATH. You must fulfill at least one of these conditions

Eklemeyi yaptıktan sonra dosyayı kayıt edip programı kapatabilirsiniz. İşte bu kadar! Artık sizin de bir Android SDK'nız var.

Dikkat !!

Bu sayfayı bu gece saat 12'ye kadar 10 kişiye göndermezseniz üstteki ayaksız çubuk adam sizin ayaklarınızı çalar. (Kusura bakmayın bana da bir arkadaş gönderdi.)